Zájemci o bydlení v Praze upřednostňují menší a úspornější byty

Zájemci o bydlení v Praze upřednostňují menší a úspornější byty

Datum publikace článku: 23. 01. 2012

„Trh s nemovitostmi se dostává do normálu, ale výrazné oživení poptávky nečekáme“, řekl Luděk Sekyra, předseda představenstva developerské společnosti Sekyra Group, v rozhovoru pro magazín CFO World. Kromě informací ze zákulisí trhu s nemovitostmi prozradil, o jaké byty v Praze je v současné době největší zájem.

Pozemky v Praze si drží svou hodnotu

První část prosincového rozhovoru pro CFO World věnoval Luděk Sekyra situaci na trhu s nemovitostmi obecně. Uvedl, že celé odvětví je ve fázi stabilizace po krizi – poptávka i nabídka se podle něj vyrovnala. Do budoucna žádné výrazné oživená, výkyvy nebo snad dokonce nový boom, nečeká.

Jediné, co zůstalo na svých původních cenách, jsou ceny pozemků v širším centru Prahy. Právě v širším centru Prahy vlastní FINEP HOLDING pozemky na rozsáhlých rozvojových územích, kde v budoucnu chystá vlastní developerské projekty.

Zájemci o nové byty jsou náročnější

Podle Sekyry stávající situace na trhu změnila vztahy mezi zájemci o nové byty a developery. Klienti se v Praze zajímají spíše o menší a úspornější byty, velmi si také hlídají jakékoliv výdaje navíc – například i na správu nemovitostí. Sekyra pak dokládá velký zájem o menší a úsporné byty v Praze novým projektem bydlení na Černém Mostě.

Proměnou pak podle developera prošla také skupina klientů, kteří si nové byty v Praze pořizovali jako bezpečnou investici. Před krizí mezi ně patřili zejména klienti ze západní Evropy, dnes je ale nahrazují investoři z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu.

<< Zobrazit všechny aktuality