V Praze se nejvíce prodávají byty o velikosti 2+kk

V Praze se nejvíce prodávají byty o velikosti 2+kk

Datum publikace článku: 05. 03. 2014

V uplynulém roce se v Praze prodalo nejvíce nových bytů od začátku finanční krize. Pražský realitní trh se tedy pomalu, ale jistě z krize vzpamatovává. Průměrná cena bytu se pohybuje okolo 2,7 milionů korun a více než polovina kupujících ji hradí ihned. Největší zájem je pak o byty s dispozicí 2+kk, které preferují páry i mladé rodiny s dětmi.

Nové bydlení v Praze hledají mimopražští i cizinci

Nejčastějšími zájemci o nový byt v Praze jsou Pražené, tvoří 47 % zákazníků. Ti obvykle nové bydlení financují tak, že prodají starou nemovitosti, která jim již dispozičně nevyhovuje.

Lidé, kteří se do Prahy stěhují za studiem nebo za prací ze zbytku České republiky, představují 26 % zájemců o nové byty. Častěji si na byt berou hypotéku. Poslední skupinu kupujících (17 procent) tvoří cizinci z EU i celého světa.

Dispozici 2+kk má každý čtvrtý prodaný byt

Průměrná velikost bydlení v Praze se rok od roku zmenšuje o pár metrů čtverečních. Zájemci o nové byty v Praze nejčastěji preferují dvoupokojové byty s kuchyňským koutem, ze všech prodaných bytů jich je 26 %. Následují byty 1+1 (20 %) a 3+kk (18 %), ostatní dispozice už tolik žádané nejsou, byt o velikosti 4+1 si loni například koupilo jen 1 % kupujících.

Zdroj: http://prazsky.denik.cz/podnikani/az-sestinu-bytu-v-praze-kupuji-cizinci-20140203.html

<< Zobrazit všechny aktuality