Novinka v zákoně změní definici stavebního pozemku. Čtěte, koho se dotkne

Novinka v zákoně změní definici stavebního pozemku. Čtěte, koho se dotkne

Datum publikace článku: 24. 11. 2015

1. ledna vstoupí v účinnost novela zákona o DPH, která se dotkne každého, kdo kupuje nebo prodává nový dům. Alespoň tak to média prezentují. Jak je to ve skutečnosti?

V tisku i televizi se často objevuje informace, že novela zavádí novou sazbu DPH na pozemky. Ve skutečnosti ale novela pouze mění definici pojmu “stavební pozemek” pro daňové účely. Týká se navíc pouze těch parcel, na nichž nestojí žádná stavba.

Jednoduše řečeno - za stavební pozemek budou nově považovány i parcely, na které jsou pouze přivedeny inženýrské sítě. Stavební povolení ani souhlas s provedením stavby tedy nejsou potřeba.

Převod parcel, které od nového roku splní podmínky stavebních pozemků, budou nově podléhat DPH ve výši 21 %. Některé tak nepochybně zdraží, setrvalé stoupání cen je ale možné pozorovat už od roku 2013 a v příštím roce se zastavení trendu nechystá.

Nepromeškejte pozemky v Praze za skvělé ceny

Pro nákup nového pozemku je nejvyšší čas do konce roku. Neváhejte zejména tehdy, pokud se zajímáte o prodej pozemků v Praze. Pozemky pro rodinné domy nabízí například společnost Sekyra v Praze 9. V Dolních Počernicích bylo k dispozici 62 pozemků od 302 do 903 m2, nyní už je na prodej ani ne polovina pozemků.

Není se čemu divit. Pozemky jsou kompletně připravené na stavbu a Praha 9 je skvělé místo pro život. Pozemky na prodej jsou v těsném sousedství golfového hřiště, takže o zeleň a klid není nouze. V okolí je navíc veškerá občanská vybavenost a dostupnost do centra je rovněž skvělá.

Bydlete podle svých představ

Pozemky v Praze 9 nabízí výběr z 12 typů domů na klíč v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Pokud ale zájemci o bydlení dodrží pravidla, že dům může mít maximálně 2 patra a rozlohu od 100 do 215 metrů čtverečních, může jim architekt navrhnout dům na míru.

Není bydlení v domě nic pro vás? Prohlédněte si byty na prodej v Praze.

<< Zobrazit všechny aktuality