Rodiny chtějí do vlastního. Nutí je k tomu rostoucí výdaje na bydlení

Rodiny chtějí do vlastního. Nutí je k tomu rostoucí výdaje na bydlení

Datum publikace článku: 16. 03. 2016

Český statistický úřad zveřejnil data za rok 2015. Vyplývá z nich, že až 23 % všech výdajů domácností tvoří náklady na bydlení. Jedná se o jednoznačně největší položku v rodinných rozpočtech a rodiny se proto čím dál častěji stěhují do vlastního.

Zatímco bydlení v nájmu stále zdražuje, současná ekonomická situace přeje nákupům vlastních nemovitostí. Podílí se na tom především tyto 3 faktory:

  • levné hypotéky,
  • nízká nezaměstnanost,
  • prosperující ekonomika.

Nové byty jsou tak dostupné nejen rodinám, ale i mladým lidem a dalším skupinám obyvatel, které na vlastní bydlení dříve neměly peníze. Čím dál více lidí si také uvědomuje, že nemovitost je nejlepší možnost investice.

Byt v Praze? Raději si pospěšte

Především v Praze ale byty na prodej ubývají. Developeři se sice snaží zvýšenou poptávku pokrýt, kvůli potížím s legislativou se ale stavba nových bytů zpomaluje. I tak jich má ale v Praze do 5 let vzniknout až 33 tisíc.

Pokud tedy uvažujete o nákupu nového bytu, na nic nečekejte. Ceny hypoték začínají pomalu stoupat a odborníci odhadují, že zhruba o 5 % vzrostou i ceny nových bytů.

Novostavby v Praze 4 nabízí bydlení pro každého

Nejen pro rodiny s dětmi je důležité bydlení v klidné lokalitě s kompletní občanskou vybaveností, dostatkem zeleně a snadnou dostupností do centra.

Přesně takové podmínky nabízí Praha 8, kde nabízí byty společnost FINEP HOLDING. V Karlíně jich postaví přes 100 a z nabídky si vybere každý - nejmenší byty 1+kk mají rozlohu jen 30 m2, největší 4+kk pak až 110 m2. Všechny nové byty mají navíc v ceně:

  • balkon,
  • sklepní kóji,
  • parkovací místo.

Byt, nebo dům?

Rodiny často zvažují, zda si pořídí velký byt nebo raději rodinný dům. Výhody druhé možnosti jsou nasnadě:

  • soukromí,
  • vlastní zahrada,
  • dostatek místa pro celou rodinu.

V Praze ale bývá s domy problém. Buď jsou drahé, daleko od centra, nebo nevyhovují všem požadavkům. Mnohem lepší variantou je proto stavba vlastního domu. Pozemky jsou ale nedostatkové zboží a čas na stavbu také.

Vybavení místností

Důležitou součástí bydlení ať už v bytě nebo domě je také nábytek. Váš domov by měl být příjemným místem, kam se rádi vracíte, kde najdete klid a kde znovu dobijete energii.

Mezi nejdůležitější nábytek patří sedací soupravy nebo křesla, které bývají často středobodem veškerého dění.

 

<< Zobrazit všechny aktuality