Nový byt v Praze pořídíte levněji než v Brně nebo Olomouci

Nový byt v Praze pořídíte levněji než v Brně nebo Olomouci

Datum publikace článku: 21. 08. 2015

Současná situace na trhu s realitami nahrává každému, kdo má zájem o bydlení v Praze. Zdá se ale, že bude trvat jen do konce tohoto roku.

Po zhruba roce a půl přestaly zlevňovat hypotéky, jejich ceny se však stále drží nízko. Všichni zájemci o nové bydlení tak mají možná poslední příležitost na dlouhou dobu, aby si pořídili byt za skvělou cenu.

Růst cen totiž začíná oproti prvním měsícům letošního roku zrychlovat a zatímco ceny domů se meziročně zvedly jen o 3,2 %, ceny bytů stouply o 5,6 %. Stále však platí, že se ceny nemovitostí nevrátily na předkrizové hodnoty.

Byty nejvíce zdražují v Brně a Olomouci

Jak hluboko sáhnete při nákupu bytu do peněženky, o tom rozhoduje především lokalita. Zatímco v Brně byty zdražily téměř o 2 procenta, v Praze se ceny zvedly jen zhruba o 0,6 %. Průměrná cena za metr čtvereční v Praze proto vzrostla jen nepatrně a činí 61 805 Kč.

Byty v Praze jsou levnější než v Brně či Olomouci

Největší zájem je o byty z developerských projektů. Na začátku roku developeři odhadovali, že v roce 2015 prodají v Praze zhruba 6 tisíc nových bytů, nyní už ale hovoří o sedmi tisících. Dlouhodobí favorité jsou byty 2+1 i 2+kk, lidé ale kupují i další typy bytů v Praze.

Lidé kupují byty v Praze na investici

Levné úvěry totiž lákají investory, kteří novostavby následně pronajímají. Jak informovaly Hospodářské noviny, 7 z 10 prodaných bytů v developerských projektech jde právě na investici.

V hlavním městě je největší zájem o bydlení v Praze 6 a Praze 10.

Stále se také zvyšuje počet těch, kteří ochotně investují i do bytů, které jsou teprve “na papíře”. Podle odborníků totiž lidé v posledních třech letech nákup nového bytu odkládali a odhodlali se teprve nyní, když se situace na trhu s realitami začala měnit. Zvýšený zájem o nákupy nemovitostí podle odhadů vydrží do konce roku.

<< Zobrazit všechny aktuality